NLF / Hangglidingparagliding / Drømmen om å topplande på Mont Blanc
Nilsen Trond

Drømmen om å topplande på Mont Blanc

Foto: Antoine Girard

Onsdag 26/6 ble en episk dag for mange da kanskje så mange som 200 flygere klarte å topplande på Mont Blanc. Sist dette var mulig var vel i 2015 og før det i 2012. Det er altså ikke hverdagskost at været tillater noe slikt. Dessverre er det litt vel mange som glemmer at selv om være tillater at man kan klatre til 5 500 meter, så finnes det en åpenbar risiko ved å fly i slike høyder og enda mer åpenbar risiko ved å lande på en isbre som ligger på nesten 5 000 moh. Denne dagen mistet en fransk flyger livet livet under et mislykket startforsøk.

Antoine Girard, fransk flyger, deltaker i X-alps og med solid erfaring fra flyging i store høyder samt alpinisme var en av de som topplandet denne dagen, han var ikke helt begeistrert over hva han fikk observere på toppen og skrev et innlegg på sin Facebook side som også ble delt videre av våre medlemmer. Selv om innlegget nok er skrevet i affeksjon er det kanskje verdt å få med seg, vi har derfor forsøkt oss på en oversettelse som du finner HER.

Den originale posten på fransk finner du HER

Han skrev også en oppfølger 14 dager senere med noen tips, vi har forsøkt oss på en oversettelse også av det meste av denne, den finner du HER og den opprinnelige posten på fransk HER.

Antoine har ikke listet opp fjellstøvler i utstyrslisten da han nok tar det for gitt at pakker man ned stegjern så har man støvler de faktisk kan monteres på.
I Norge er det vel Galdhøpiggen som er den mest attraktive toppen. Husk at selv her på moderate høyder kan du måtte krysse en isbre for å komme deg ned.

I breen nedenfor fjellet finnes det sprekker som kan være 30 meter dype og et fall blir da fort fatalt. Å krysse Styggebreen uten sele og tau innebærer en risiko. Den er flat og ser trygg ut, men farene lurer under snøen, selv om mange hver sommer rusler over her i joggesko og uten tau, betyr det ikke at det er en trygg måte å gjøre det på. (Hendelse 2018 - 2005 - I 1993 omkom en svensk turist etter fall i bresprekk på Piggbreen, i 2009 omkom en dame etter fall på samme bre)

Bakgrunnen for at vi tar opp dette er ikke at vi tror alle medlemmer har som mål å topplande på steder som Mont Blanc, Galdhøpiggen eller andre krevende steder, men å sette litt fokus på dette med å være bevisst hvilke valg man gjør i forbindelse med sin flyging og hvilken risiko man utsetter seg for med de valg man tar. Det viser seg dessverre at ved nesten alle hendelser har flygeren gjort et eller flere dårlige valg, som så ledet frem til hendelsen. 

Husk derfor å ha tenkt nøye gjennom hvilken risiko som finnes og at den er akseptabel før du tar avgjørelsen om å lande på slike steder - eller om du planlegger noe utenom det vanlig - eller bare får et innfall om å gjøre noe slikt.

Fortsatt god sommer og fine, trygge flyturer ønskes til alle.